Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

Hajdú-Bihar Megyei Kirendeltség

Bihari Gyermekotthoni Központ

Komádi Székhely

Az intézmény elérhetősége:
Intézményvezető: Hidvégi László
Cím: 4138 Komádi, Lehel u. 12.
Telefon: +36-54-438-012
Fax: +36-54-544-008
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.komadigyermekotthon.hu/

térkép

 

A gyermekotthon otthont nyújtó ellátást biztosít. Olyan gyermekek befogadásáról, fejlesztéséről, neveléséről gondoskodik, akik saját családjukban veszélyeztető körülmények között nevelkedtek.

A „Nagy létszámú gyermekotthon kiváltása Komádiban” elnevezésű TIOP-3.4.1.B-11/1-2012-0010 azonosító számú projekt keretében új gyermekotthon és lakóotthonok létesítésére került sor 2015-ben. A beruházást a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság valósította meg Európai Uniós támogatás segítségével, melynek célja a régi, korszerűtlen 136 férőhelyes Komádi Gyermekotthon kiváltása volt. A jogszabályi előírásoknak megfelelő 48 férőhelyes gyermekotthon és a két 12 férőhelyes lakásotthon 72 állami gondoskodásban nevelkedő gyermeknek biztosít korszerű, családias elhelyezést, több mint 1200 m2-en. Az épületek minden igényt kielégítő eszközökkel lettek felszerelve, a kivitelezés folyamán komplex akadálymentesítés valósult meg. A Komádi Gyermekotthon új épületei (hőszigetelt falszerkezet, lábazat, padozat, valamint földszintes vasbeton födém és emeleti fa zárófödém; korszerű, fokozott légzárású 7 légkamrás homlokzati nyílászárók, korszerű, energiatakarékos kondenzációs gázkazánok, 500 l-es melegvíz tárolóval) hatékony fenntarthatóság, energiahatékonyság figyelembevételével valósultak meg. Mindhárom épület energiatakarékos, A energetikai besorolású. Az új épületek a gyerekek és a szakdolgozók számára egyaránt korszerű körülményeket biztosítanak a jövőben.

A gyermekotthonban és a lakásotthonokban a gondozás nevelés célja, hogy neveltek testileg, értelmileg érzelmileg, erkölcsileg koruknak és képességeiknek megfelelően fejlődjenek, képességeik, személyiségük a lehető legteljesebb módon kibontakozzék, és képessé váljanak a vérszerinti családjukba való visszailleszkedésre, vagy nevelőszülői, illetve örökbefogadó családba történő beilleszkedésre, az önálló életvitelre.

Cél, hogy a gyermekek a családi mintát követő környezetben éljenek. Ugyanolyan vagy majdnem ugyanolyan élethelyzeteket tapasztaljanak meg, mint amire lehetőségük lenne a funkcióiban jól működő családban.

Az intézmény teljes körű ellátást nyújt. Különböző szabadidős tevékenységeket szervez a gyerekek részére. Lehetőségük van barkácsolni, különböző kézműves technikákat elsajátítani, igénybe vehetik a könyvtár, a számítástechnikai terem szolgáltatásait. Az intézmény életében komoly szerepet játszik a mozgás, a sport. Évente több alkalommal is megmérettetnek az otthon sportolói különböző szintű tornákon, ahol szinte mindig dobogós helyezéseket is elérnek. A rendezvények szervezése során is a szabadidő hasznos eltöltése a cél. Farsangon, Ki mit tud?-on, különböző játékos, ügyességi és műveltségi vetélkedőkön mérhetik össze tudásukat, ügyességüket társaikkal.

 

Berettyóújfalui Szervezeti Egység

Az intézmény elérhetősége:
Intézményvezető: Fodor István
Cím: 4100 Berettyóújfalu, Honvéd u. 9.
Tel.: +36-54-402-214
Titkárság: +36-20-960-67-77
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

térkép

 

Az Arany János Gyermekváros 1957-ben nyitotta meg kapuit 350 állami gondoskodásban nevelkedő gyermek számára. A befogadó épületek a húszas évek elején laktanyának készültek. Az akkori tárgyi és személyi feltételek megfeleltek a háború utáni időszak célkitűzéseinek, amelynek lényege a nagy létszámot gyorsan befogadó intézményrendszer létrehozása volt.

A gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény szellemében a nagyméretű, korszerűtlen gyermekotthon teljes szervezeti és strukturális átalakítását kellett megvalósítani. Így Berettyóújfaluban hat, Furtán és Zsákán pedig egy-egy lakásotthon került kialakításra. Ezzel 96 gyermek és fiatal számára biztosítanak korszerű otthont, teret adva a család mintáját közelítő nevelésnek, a teljes körű ellátás magasabb szintű megvalósulásának. A gyermekvédelmi szakellátásba kerülő gyermekeket az egyéni habitus figyelembe vételével helyezhetjük el valamelyik lakásotthonba, amelyik leginkább elősegíti szocializációjukat, reszocializációjukat.

Az intézmény kiváltásának befejezését a 2008-ban megépült 24 férőhelyes speciális gyermekotthon jelezte. Itt két lakásotthonban disszociális tüneteket mutató, egy lakásotthonban pedig a pszichés tüneteket mutató fiúk lettek elhelyezve.

Az Arany János Gyermekotthon saját alapítványa a Segítő Kezek Alapítvány 1993. januártól működik. 2001. március 14-től az alapítvány közhasznúvá minősítése megtörtént. Jelenleg 120 fő fiú és lány kulturális tevékenységét, szabadidős programjait segíti. Az intézmény dolgozói létszáma 75 fő.

Tevékenységeik során „kitárják a világot” a gyermekek előtt. Számos nyári és tanévközi kirándulást (Boldogkőváralja, Budapest, Nyíregyháza, Debrecen és környéke) színház és cirkuszlátogatásokat szerveznek. Támogatják a kiemelkedő tanulmányi eredményt elérő tanulóikat. A gyermekotthonban gyakran szerveznek kulturális programokat pl. Farsang, Gyermeknap, Ki mit tud?, Őszköszöntő.

Nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek, Romániában lévő „testvér” intézményükkel illetve Hollandiai Egyházi Szervezetekkel.