Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

Hajdú-Bihar Megyei Kirendeltség

Berettyóújfalui Szervezeti Egység

Az intézmény elérhetősége:
Intézményvezető: Fodor István
Cím: 4100 Berettyóújfalu, Honvéd u. 9.
Tel.: +36-54-402-214
Titkárság: +36-20-960-67-77
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

térkép

 

Az Arany János Gyermekváros 1957-ben nyitotta meg kapuit 350 állami gondoskodásban nevelkedő gyermek számára. A befogadó épületek a húszas évek elején laktanyának készültek. Az akkori tárgyi és személyi feltételek megfeleltek a háború utáni időszak célkitűzéseinek, amelynek lényege a nagy létszámot gyorsan befogadó intézményrendszer létrehozása volt.

A gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény szellemében a nagyméretű, korszerűtlen gyermekotthon teljes szervezeti és strukturális átalakítását kellett megvalósítani. Így Berettyóújfaluban hat, Furtán és Zsákán pedig egy-egy lakásotthon került kialakításra. Ezzel 96 gyermek és fiatal számára biztosítanak korszerű otthont, teret adva a család mintáját közelítő nevelésnek, a teljes körű ellátás magasabb szintű megvalósulásának. A gyermekvédelmi szakellátásba kerülő gyermekeket az egyéni habitus figyelembe vételével helyezhetjük el valamelyik lakásotthonba, amelyik leginkább elősegíti szocializációjukat, reszocializációjukat.

Az intézmény kiváltásának befejezését a 2008-ban megépült 24 férőhelyes speciális gyermekotthon jelezte. Itt két lakásotthonban disszociális tüneteket mutató, egy lakásotthonban pedig a pszichés tüneteket mutató fiúk lettek elhelyezve.

Az Arany János Gyermekotthon saját alapítványa a Segítő Kezek Alapítvány 1993. januártól működik. 2001. március 14-től az alapítvány közhasznúvá minősítése megtörtént. Jelenleg 120 fő fiú és lány kulturális tevékenységét, szabadidős programjait segíti. Az intézmény dolgozói létszáma 75 fő.

Tevékenységeik során „kitárják a világot” a gyermekek előtt. Számos nyári és tanévközi kirándulást (Boldogkőváralja, Budapest, Nyíregyháza, Debrecen és környéke) színház és cirkuszlátogatásokat szerveznek. Támogatják a kiemelkedő tanulmányi eredményt elérő tanulóikat. A gyermekotthonban gyakran szerveznek kulturális programokat pl. Farsang, Gyermeknap, Ki mit tud?, Őszköszöntő.

Nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek, Romániában lévő „testvér” intézményükkel illetve Hollandiai Egyházi Szervezetekkel.