Az intézmény elérhetősége:
Intézményvezető: Hidvégi László
Cím: 4138 Komádi, Lehel u. 12.
Telefon: +36-54-438-012
Fax: +36-54-544-008
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.komadigyermekotthon.hu/

térkép

 

A gyermekotthon otthont nyújtó ellátást biztosít. Olyan gyermekek befogadásáról, fejlesztéséről, neveléséről gondoskodik, akik saját családjukban veszélyeztető körülmények között nevelkedtek.

A „Nagy létszámú gyermekotthon kiváltása Komádiban” elnevezésű TIOP-3.4.1.B-11/1-2012-0010 azonosító számú projekt keretében új gyermekotthon és lakóotthonok létesítésére került sor 2015-ben. A beruházást a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság valósította meg Európai Uniós támogatás segítségével, melynek célja a régi, korszerűtlen 136 férőhelyes Komádi Gyermekotthon kiváltása volt. A jogszabályi előírásoknak megfelelő 48 férőhelyes gyermekotthon és a két 12 férőhelyes lakásotthon 72 állami gondoskodásban nevelkedő gyermeknek biztosít korszerű, családias elhelyezést, több mint 1200 m2-en. Az épületek minden igényt kielégítő eszközökkel lettek felszerelve, a kivitelezés folyamán komplex akadálymentesítés valósult meg. A Komádi Gyermekotthon új épületei (hőszigetelt falszerkezet, lábazat, padozat, valamint földszintes vasbeton födém és emeleti fa zárófödém; korszerű, fokozott légzárású 7 légkamrás homlokzati nyílászárók, korszerű, energiatakarékos kondenzációs gázkazánok, 500 l-es melegvíz tárolóval) hatékony fenntarthatóság, energiahatékonyság figyelembevételével valósultak meg. Mindhárom épület energiatakarékos, A energetikai besorolású. Az új épületek a gyerekek és a szakdolgozók számára egyaránt korszerű körülményeket biztosítanak a jövőben.

A gyermekotthonban és a lakásotthonokban a gondozás nevelés célja, hogy neveltek testileg, értelmileg érzelmileg, erkölcsileg koruknak és képességeiknek megfelelően fejlődjenek, képességeik, személyiségük a lehető legteljesebb módon kibontakozzék, és képessé váljanak a vérszerinti családjukba való visszailleszkedésre, vagy nevelőszülői, illetve örökbefogadó családba történő beilleszkedésre, az önálló életvitelre.

Cél, hogy a gyermekek a családi mintát követő környezetben éljenek. Ugyanolyan vagy majdnem ugyanolyan élethelyzeteket tapasztaljanak meg, mint amire lehetőségük lenne a funkcióiban jól működő családban.

Az intézmény teljes körű ellátást nyújt. Különböző szabadidős tevékenységeket szervez a gyerekek részére. Lehetőségük van barkácsolni, különböző kézműves technikákat elsajátítani, igénybe vehetik a könyvtár, a számítástechnikai terem szolgáltatásait. Az intézmény életében komoly szerepet játszik a mozgás, a sport. Évente több alkalommal is megmérettetnek az otthon sportolói különböző szintű tornákon, ahol szinte mindig dobogós helyezéseket is elérnek. A rendezvények szervezése során is a szabadidő hasznos eltöltése a cél. Farsangon, Ki mit tud?-on, különböző játékos, ügyességi és műveltségi vetélkedőkön mérhetik össze tudásukat, ügyességüket társaikkal.